bankarstvo

Pa šta ako cena bitkoina nastavi da pada! Evo zašto je vreme da počnete da obraćate pažnju

Za bikove, dnevna akcija cena bitkoina (BTC) ostavlja mnogo da se poželi, a u ovom trenutku postoji nekoliko znakova skorog preokreta.

Prateći trend u proteklih šest ili više meseci, trenutni faktori nastavljaju da vrše pritisak na cenu BTC-a:

Stalna zabrinutost zbog potencijalne stroge kripto regulacije.
Politika Federalnih rezervi Sjedinjenih Država, povećanje kamatnih stopa i kvantitativno zaoštravanje.
Geopolitički problemi vezani su za Rusiju, Ukrajinu i naoružavanje prirodnih resursa visoke potražnje koje uvozi Evropska unija.
Snažan osećaj za smanjenje rizika zbog mogućnosti američke i globalne recesije.
Kada se kombinuju, ovi izazovi su učinili da sredstva visoke volatilnosti budu manje nego zanimljiva institucionalnim investitorima, a euforija viđena tokom bikovskog tržišta 2021. u velikoj meri se raspršila.

Dakle, svakodnevna akcija cena nije ohrabrujuća, ali gledajući metrike dužeg trajanja koje mere cenu bitkoina, raspoloženje investitora i percepcije vrednovanja predstavljaju neke zanimljive podatke.

Tržište i dalje koketira sa uslovima preprodaje
U dnevnom i nedeljnom vremenskom okviru, cena BTC-a pritiska dugoročnu opadajuću liniju trenda. U isto vreme, Bolingerovi pojasevi, jednostavan indikator momentuma koji odražava dve standardne devijacije iznad i ispod jednostavnog pokretnog proseka, počinju da se sužavaju.

Zatezanje u opsegu se obično dešava pre kretanja u pravcu, a trgovanje cenom uz dugoročni otpor takođe obično ukazuje na snažan smer kretanja.

Rasprodaja bitkoina od 28. marta do 13. juna poslala je njegov indeks relativne snage (RSI) na višegodišnji rekordno nizak nivo, a brz pogled na indikator u poređenju sa dugoročnim cenama BTC-a pokazuje da je kupovina kada je RSI duboko prodat je profitabilna strategija.

Iako je kratkoročna situacija strašna, agnostički pogled na Bitcoin i njegovu tržišnu strukturu bi sugerisao da je sada povoljan trenutak za akumulaciju.

Sada, hajde da uporedimo višegodišnju akciju cene Bitcoin-a u odnosu na RSI da vidimo da li će se pojaviti neka zanimljiva dinamika.

Po mom mišljenju, grafikon govori sam za sebe. Naravno, može doći do daljeg pada, a različiti tehnički indikatori i indikatori analize na lancu tek treba da potvrde dno tržišta.

Neki analitičari predviđaju pad na raspon od 15.000 do 10.000 dolara, a moguće je da se zid kupovine od 18.000 dolara apsorbuje i pretvori u zamku za bikove. Osim tog događaja, povećanje veličine pozicije prilikom pojave preprodaje nedeljnog RSI dalo je pozitivne rezultate za one koji su dovoljno hrabri da preduzmu zamah.

Još jedna interesantna metrika za posmatranje u dužem vremenskom okviru je oscilator divergencije pokretnog proseka (MACD). Kao i RSI, MACD je postao duboko prodat pošto je cena bitkoina pala na 17.600 dolara, i dok je MACD (plavi) prešao iznad signalne linije (narandžasti), možemo videti da se još uvek zadržava na prethodno neproverenoj teritoriji.

Histogram je postao pozitivan, što neki trgovci tumače kao rani znak preokreta trenda, ali s obzirom na sve makro izazove sa kojima se suočava kripto, u ovom slučaju ne bi se trebalo mnogo oslanjati na njega.

Ono što smatram zanimljivim je da dok cena bitkoina slika niže maksimume i niže padove na nedeljnom grafikonu, RSI i MACD se kreću u suprotnom smeru. Ovo je poznato kao bikovska divergencija.

Sa stanovišta tehničke analize, spoj više indikatora sugeriše da je Bitcoin potcenjen. Sada, s tim što je rečeno, čini se da dno nije unutra, s obzirom na to da mnoštvo problema koji nisu specifični za kripto i dalje ubrizgavaju slabost u cenu BTC-a i šire tržište. Pad na 10.000 dolara je još jedan pad od 48% u odnosu na trenutnu procenu BTC-a blizu 20.000 dolara.

Hajde da pogledamo šta trenutno pokazuju podaci na lancu.

MVRV Z-Score
MVRV Z-Score je metrika na lancu koja odražava odnos tržišne kapitalizacije BTC-a u odnosu na njegovu ostvarenu kapitalizaciju (iznos koji su ljudi platili za BTC u poređenju sa njegovom današnjom vrednošću).

Prema ko-kreatoru Davidu Puell-u:

„Ova metrika jasno prikazuje vrhunce i padove ciklusa cena, naglašavajući oscilaciju između straha i pohlepe. Briljantnost ostvarene vrednosti je u tome što ona u značajnoj meri potiskuje „emocije gomile“.
U osnovi, ako je tržišna vrednost Bitcoina merljivo veća od njegove ostvarene vrednosti, metrika ulazi u crvenu oblast, što ukazuje na mogući vrh na tržištu. Kada metrika uđe u zelenu zonu, to signalizira da je trenutna vrednost bitkoina ispod njegove ostvarene cene i da bi se tržište moglo bližiti dnu.

Gledajući grafikon, u poređenju sa cenom bitkoina, trenutni Z-Score od 0,127 MVRV je u istom opsegu kao prethodni višegodišnji najniži nivoi i najniži nivoi ciklusa. Poređenje podataka na lancu sa indikatorima tehničke analize pomenutim ranije ponovo sugeriše da je BTC potcenjen i da je u optimalnoj zoni za izgradnju duge pozicije.

Povezano: Cena bitkoina pala je ispod 19 hiljada dolara jer zvanični podaci potvrđuju recesiju SAD

Reserve Risk
Još jedna tačka podataka na lancu koja prikazuje zanimljive podatke je metrika rizika rezervi. Napravio Hans Hauge, grafikon pruža vizuelnu sliku o tome kako su „pouzdani“ Bitcoin investitori u suprotnosti sa spot cene BTC-a.

Kao što je prikazano na grafikonu ispod, kada je poverenje investitora visoko, ali cena BTC-a niska, rizik za nagradu ili atraktivnost Bitcoina u odnosu na rizik kupovine i držanja BTC-a ulazi u zelenu zonu.

U vremenima kada je poverenje investitora nisko, ali je cena visoka, rizik rezervi prelazi u crveno područje. Prema istorijskim podacima, izgradnja Bitcoin pozicije kada Reserve Risk uđe u zelenu zonu je bio dobar trenutak za uspostavljanje pozicije.

Od 30. septembra, podaci iz LookIntoBitcoin i Glassnode pokazuju trgovanje rizikom rezervi na najnižem nivou ikada i izvan granica zelene zone.

Ovaj bilten je napisao Big Smokei, autor knjige The Humble Pontificator Substack i rezidentni autor biltena u Cointelegraphu. Svakog petka, Big Smokei će pisati uvide u tržište, trendovske upute, analize i rano istraživanje o potencijalnim trendovima u nastajanju na kripto tržištu.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button