bankarstvo

Kripto razmena Bitkub na meti tajlandskog SEC-a sa potraživanjima u vezi sa trgovinom pranja

Pokazalo se da je 2022. regulatorna katastrofa za najveću kripto berzu na Tajlandu jer se suočila sa višestrukim prinudnim radnjama i kaznama vrednim stotinama hiljada dolara.

Najveća tajlandska kripto berza Bitkub našla se pod regulatornom kontrolom Komisije za hartije od vrednosti (SEC) zbog falsifikovanja i stvaranja veštačkog obima trgovanja na svojoj platformi.

Tajlandski SEC je naredio pravni postupak protiv kripto berze i dve osobe, navodeći da je kripto platforma bila uključena u trgovinu pranjem, proces u kome investitori kupuju i prodaju istu imovinu u isto vreme kako bi manipulisali tržištem naduvavanjem obima.

Najnovija izvršna akcija protiv vodeće tajlandske kripto berze bila bi druga kazna za kripto berzu u roku od tri meseca. Predsednik Bitkub Capital Group Holdings-a Sakolkorn Sakavee kažnjen je sa 216.000 dolara i zabranjen mu je da obavlja menadžerske uloge u firmi godinu dana ranije u julu ove godine.

Prema zvaničnom saopštenju SEC-a od 27. septembra, regulatorno telo je podnelo tužbu protiv kripto berze i dve osobe, tražeći građansku kaznu i troškove od oko 634.000 dolara i šestomesečnu zabranu trgovanja za ovaj dvojac.

Cointelegraph nije dobio odgovor od Bitkuba u vreme štampe.

Bitkub je među najboljim kripto berzama na Tajlandu, i može se pohvaliti milionskim obimom trgovanja dnevno. Međutim, kripto razmena je takođe bila na udaru regulatornih mera u poslednjih nekoliko meseci. Glavni tehnički direktor berze Samret Vajanasatijan kažnjen je krajem avgusta sa 8.530.383 bahta (234.000 dolara) zbog optužbi za trgovinu insajderima.

Banka Tajlanda će pilotirati Retail CBDC do kraja 2022

Kripto berza se takođe suočila sa velikim neuspehom prošlog meseca kada je najstarija tajlandska banka Siam Commercial Bank odustala od svojih planova finansiranja od 500 miliona dolara.

Tajland je nekada bio viđen kao jedna od najprogresivnijih nacija na svetu, zahvaljujući regulisanom kripto tržištu i poreskim olakšicama za trgovce kriptovalutama. Međutim, nekoliko vodećih kripto berzi se s vremena na vreme suočavalo sa regulatornim izazovima i izazovima usklađenosti u zemlji. Čak i kompanije poput Binance-a i Huobi-a su se borile sa poštovanjem propisa.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button