bankarstvo

Predsednik Paragvaja stavio je veto na zakon o kriptoregulaciji

Državni Senat je u julu odobrio zakon, pošto niski troškovi energije nastavljaju da podstiču rudarske aktivnosti u zemlji.

Predsednik Paragvaja Mario Abdo Benitez stavio je u ponedeljak veto na zakon kojim se rudarenje kriptovaluta priznaje kao industrijska aktivnost. On je zaključio da bi velika potrošnja električne energije u rudarstvu mogla da ometa ekspanziju održive nacionalne industrije.

U uredbi je navedeno da rudarenje kriptovaluta koristi intenzivan kapital sa malom upotrebom radne snage i, stoga, ne bi generisalo dodatnu vrednost uporedo sa drugim industrijskim aktivnostima. Širom sveta, kriptovaluta je jedan od najvećih kreatora radnih mesta. LinkedIn-ov ekonomski grafikon pokazuje da je lista kripto i blokčejn poslova porasla za 615% u 2021. u poređenju sa 2020. u Sjedinjenim Državama.

Senat Paragvaja je na kraju odobrio predlog 14. jula, priznajući kripto rudarenje kao industrijsku aktivnost. Ustanovili su porez od 15% na povezane ekonomske aktivnosti, ali uredba vidi zagrade kao indirektan podsticaj industriji. Piše:

„Podređivanjem stope koja se primenjuje na korisnike kripto rudara samo malom procentu iznad trenutne industrijske stope, indirektni industrijski podsticaj bi se ponudio kripto rudarstvu.
Prema dokumentu, u poslednjih dvanaest meseci industrijske investicije su porasle za 220 odsto u zemlji na 319 miliona dolara, dok je BDP povećan za više od 4 odsto u poslednjih pet godina. Ako se ova stopa nastavi, nacionalna industrija bi mogla da zahteva ukupnu količinu proizvedene i raspoložive energije u zemlji da bi ostala održiva.

„Ako Paragvaj danas želi da intenzivira rudarenje kriptovaluta, u naredne četiri godine biće primoran da uvozi struju“, navodi se u dekretu.

Predlog zakona koji je usvojio Senat predviđa da rudari moraju da podnesu zahtev za licencu i zatraže odobrenje za industrijsku potrošnju energije. Takođe je uspostavilo Ministarstvo industrije i trgovine kao primarni organ za sprovođenje zakona i Sekretarijat za sprečavanje pranja novca ili imovine da nadgleda kripto investicione kompanije.

Niskoenergetski troškovi u Paragvaju podstakli su lokalne i strane kompanije da instaliraju rudarsku infrastrukturu u zemlji od 2020. U decembru 2021. troškovi električne energije u domaćinstvima su iznosili 0,058 dolara po kVh, a poslovni troškovi električne energije 0,049 dolara po kVh, prema izveštajima o globalnim cenama benzina.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button