bankarstvo

Kolumbija će sprečiti utaju poreza nacionalnom digitalnom valutom: Izveštaj

Nacionalna digitalna valuta bi pomogla u suzbijanju utaje poreza u Kolumbiji, koja se procenjuje na do 8 odsto BDP-a, rekao je šef kolumbijske poreske i carinske agencije.

Ekonomski rast AmColombia nadmašio je očekivanja u drugom kvartalu, zvaničnik poreske i carinske agencije zemlje nagovestio je neke planove za nacionalnu digitalnu valutu.

Luis Karlos Rejes, šef kolumbijske nacionalne poreske i carinske uprave, tvrdi da će vlada novoinaugurisanog kolumbijskog predsednika Gustava Petra nastojati da stvori digitalnu valutu kako bi sprečila nezakonite finansijske aktivnosti poput utaje poreza.

Kolumbijski planovi za digitalnu valutu deo su nove mera monetarne politike zemlje koje imaju za cilj povećanje transparentnosti finansijskih transakcija, rekao je zvaničnik u intervjuu za lokalni magazin Semana. Prema izveštaju, procenjuje se da utaja poreza u Kolumbiji čini 6% ili 8% bruto domaćeg proizvoda zemlje do sada.

Reies je takođe istakao da bi potencijalna digitalna valuta bila velika prednost za korisničko iskustvo, navodeći: „Kreiranje digitalne valute bi potrošačima olakšalo ove transakcije.

Zvaničnik nije precizirao kakvu će tačnu digitalnu valutu kolumbijska vlada želeti da lansira, digitalnu valutu centralne banke (CBDC) ili bolje rečeno nacionalnu valutu podržanu sredstvima odličnog venekuelanskog projekta digitalne valute Petro.

Hernando Vargas, tehnički zamenik guvernera u centralnoj banci Kolumbije, ranije je razmatrao implikacije maloprodajnog CBDC-a u Kolumbiji ranije 2022. Zvaničnik je primetio da je gotovina preferirani instrument niskobudžetnog plaćanja u Kolumbiji, što ukazuje na potencijalno pretnje od kriptovaluta i stabilnih kovanica u određenim okolnostima. On je naveo:

„Linija odbrane od široko rasprostranjene upotrebe kriptovaluta i stabilnih kokova slabija je u Kolumbiji nego u drugim jurisdikcijama, a rasprava o usvajanju maloprodajnog CBDC-a postaje posebno zanimljiva.
Vest dolazi ubrzo nakon što je novi kolumbijski predsednik Petro položio zakletvu 7. avgusta. Kao što je ranije objavljeno, Petro je poznat po tome što je izrazio podršku kriptovalutama poput bitkoina (BTC). Još 2017. godine, Petro je sugerisao da bi BTC mogao da skine vlast sa vlasti i vrati je narodu. „Virtuelna valuta je čista informacija i stoga energija“, rekao je tada Petro.

Povezano: Zvaničnik objašnjava zašto Kineski CBDC ne bi trebalo da bude tako anoniman kao gotovina

Prema najnovijim izveštajima, kolumbijska ekonomija je nadmašila očekivanja u drugom tromesečju u podsticaj za Petrovu vladu, pri čemu je BDP navodno porastao za 12,6% u odnosu na očekivani rast od 12,1%.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button