bankarstvo

Još jedan depeg: izveštaj o praćenju Acale otkriva pogrešno iskovano 3 milijarde aUSD

Dok se prašina spušta na još jednu decentralizovanu finansijsku eksploataciju, Acala nastavlja da prati pogrešno iskovane posle pogrešne konfiguracije u novopokrenutom fondu likvidnosti.

Bezbednosni incidenti visokog profila i dalje su tema 2022. godine, a mreža Acala se pridružila dugačkoj listi pogođenih platformi koje će postati plen eksploatacije.

Token Acala USD (aUSD), koji deluje kao izvorni stabilcoin za blok lancane Polkadot i Kusama, zabeležio je pad vrednosti za 99% nakon što je pogrešna konfiguracija iBTC/aUSD pula likvidnosti iskorišćena nakon njegovog lansiranja u nedelju. Inicijalne procene Acale su primetile da je 1,2 milijarde aUSD iskovano bez neophodnog kolaterala, s obzirom da je vrednost tokena smanjena sa njegovog 1:1 veza sa američkim dolarom do najniže vrednosti od 0,01 dolara.

Acala je stavila svoju mrežu u režim održavanja kako bi zamrznula sredstva i na kraju uspela da nadoknadi značajan deo nekolateralizovanih tokena. Zajednica Akala je predložila i glasala na referendumu za identifikaciju i uništavanje pogrešno iskovanih tokena kako bi vratila svoj dolar na paritet od 1 dolara.

1,288,561,129 aUSD iskovanih na 16 različitih naloga vraćeno je Honzon protokolu mreže da bude spaljeno. Takođe je uništeno još 4.299.119 pogrešno iskovanih aUSD koji su ostali u iBTC/aUSD fondu nagrada.

Dok zajednica kriptovaluta razmatra da li je mreža Acala donela ispravnu odluku da u suštini zamrzne svoju mrežu, stabilcoin je bio u mogućnosti da bude ponovo uvršten u kratkom preokretu, pri čemu je zajednica odigrala svoju ulogu na izabranom putu za poništavanje eksploatacije.

Interlai, usluga koja omogućava korisnicima da umotaju Bitcoin (BTC) u iBTC, a zatim ga koriste na decentralizovanim finansijskim platformama, uvučena je u situaciju, pošto je iBTC/aUSD pul bio uglavnom pogođen eksploatacijom. Cointelegraph je kontaktirao Interlai da utvrdi detalje incidenta i lekcije koje treba izvući. Akala je, s druge strane, odbio da komentariše.

Dok su istrage još uvek u toku, teorija je da je pogrešna konfiguracija u iBTC/aUSD bazenu omogućila napadaču da iskuje pogrešan iznos od aUSD. To je onda dovelo do straha da će napadač kupiti iBTC sa nedozvoljenim aUSD tokenima i pretvoriti ih u BTC — što bi poništilo Acalinu sposobnost da nadoknadi tokene i vrati svoju vezu.

Suosnivač Interlai-a Aleksej Zamjatin rekao je za Cointelegraph da napad nije ugrozio protokol uprkos tome što je bio direktno izložen pogođenim bazenima likvidnosti:

„Acala jeste koristila iBTC u pogođenim bazenima zajedno sa drugim sredstvima koja nisu Interlai, ali incident ni na koji način nije ugrozio Interlai kao mrežu. Sve operacije sistema su bile i ostale su potpuno funkcionalne.”
Izveštaj kompanije o praćenju incidenta se stalno ažurira kako bi se pružilo više informacija u vezi sa 16 adresa koje su dobile pogrešno iskovane nagrade.

Prema ažuriranju, više od 3 milijarde aUSD je iskovano i potraživano od strane 17 označenih adresa dobavljača likvidnosti. Nakon referenduma zajednice Akala, oko 1,29 milijardi je spaljeno, dok je još 1,6 milijardi aUSD iskovanih greškom ostalo na ovih 16 adresa na paralajnu Akala.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button