bankarstvo

Holandske vlasti uhapse osumnjičenog programera Tornado Cash

Holandska služba za fiskalne informacije i istrage nije isključila višestruka hapšenja u toku krivičnog postupka protiv kripto miksera Tornado Cash.

Vlasti u Holandiji uhapsile su programera za koga se sumnja da je umešan u pranje novca preko servisa za mešanje kriptovaluta Tornado Cash.

Služba za fiskalne informacije i istrage (FIOD), holandska agencija odgovorna za istragu finansijskih zločina, zvanično je objavila hapšenje 29-godišnjeg muškarca u Amsterdamu u petak.

Čovek je navodno bio umešan u omogućavanje kriminalnih finansijskih tokova i pranje novca preko Tornado Cash-a, saopštile su vlasti.

FIOD je istakao da nije isključio višestruka hapšenja u ovom slučaju, napominjući da je njegov finansijski napredni sajber tim (FACT) pokrenuo krivičnu istragu protiv Tornado Casha u junu 2022.

Prema FACT-u, Tornado Cash je navodno korišćen za prikrivanje velikih kriminalnih tokova novca, uključujući kripto hakove i prevare.

„To uključuje sredstva ukradena hakovima od strane grupe za koju se veruje da je povezana sa Severnom Korejom. Tornado Cash je počeo 2019. godine i prema FACT-u je od tada ostvario promet od najmanje sedam milijardi dolara“, navodi se u saopštenju.

Ova vest dolazi ubrzo nakon što je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država 8. avgusta stavilo desetine adresa Tornado Cash-a na listu sankcija Kancelarije za kontrolu stranih sredstava (OFAC). Circle, velika firma za kriptovalute i emitent USD Coin (USDC) , naknadno je zamrznuo 75.000 USDC povezanih sa adresama koje je odobrio OFAC.

Zbog sankcija, sada je nezakonito da bilo koja američka osoba ili entitet komunicira sa adresama pametnih ugovora Tornado Cash-a. Kazne za namerno nepoštovanje mogu se kretati od novčanih kazni od 50.000 do 10.000.000 dolara i od 10 do 30 godina zatvora.

Ovaj potez Trezora je pokrenuo brz razvoj događaja oko Tornado Cash-a. Prema nekim izvorima, još nekoliko ljudi navodno umešanih u mikser je takođe navodno uhapšeno u Sjedinjenim Državama i Estoniji. Među uhapšenim osobama su navodno bili Roman Pančenko u Sijetlu i Nikita Dementjev u Talinu.

Mnogi u kripto zajednici izrazili su ogorčenje zbog vlasti koje su hapsile programere i druge ljude uključene u razvoj Tornado Cash-a. Industrijski posmatrači su istakli da je naplata piscima koda za kreiranje alata za privatnost u suprotnosti sa principima slobodnog društva.

Usred izveštaja, Discord kanal Tornado Casha je navodno izbrisan u petak. Njegova zvanična Telegram grupa je još uvek netaknuta u vreme pisanja.

Povezano: Suosnivač Tornado Cash-a izvještava da je izbačen sa GitHub-a jer industrija reaguje na sankcije

Zasnovan na Ethereum-u, Tornado Cash je alatka koja omogućava korisnicima da prikrivaju svoje kripto transakcije kako bi zaštitili svoju anonimnost skrembom informacija na blokčejnu. Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin tvrdio je da je koristio Tornado Cash da donira sredstva Ukrajini kako bi zaštitio finansijsku privatnost primalaca.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button