bankarstvo

Šta se desilo? Terra debakl otkriva nedostatke koji muče kripto industriju

Protekla nedelja je bila mračni period u istoriji kriptovalute, sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom ove industrije na čak 1,2 triliona dolara po prvi put od jula 2021. Previranja su, velikim delom, posledica realnih vremenska dezintegracija Terre, protokola zasnovanog na kosmosu koji pokreće skup algoritamskih stabilnih kovanica.

Pre otprilike nedelju dana, Terra (LUNA) se svrstala među 10 najvrednijih kriptovaluta na tržištu, sa jednim tokenom za trgovanje po ceni od 85 dolara. Međutim, do 11. maja cena imovine je pala na 15 dolara. I, nakon 48 sati, token je izgubio 99,98% svoje vrednosti kojom se trenutno trguje po ceni od 0,00003465 dolara.

Zbog tekućeg kolapsa, druga povezana ponuda Terra, TerraUSD (UST) — algoritamski stabilni koin vezan za američki dolar u odnosu 1:1 — izgubila je vezu za dolar i trenutno se trguje po ceni od 0,079527 dolara.

Ekosistem Terra je objasnio
Kao što je gore istaknuto, Terra protokol se pokreće upotrebom dva osnovna tokena, naime UST i LUNA. Učesnicima mreže je data mogućnost da kovati UST spaljivanjem LUNA na portalu Terra Station. Jednostavno rečeno, Terra ekonomija se može zamisliti kao ona koja se prvenstveno sastoji od dva pula: jedan za TerraUSD i jedan za LUNA.

Da bi se održala vrednost UST-a, LUNA fond za snabdevanje ili dodaje ili oduzima od svoje kase, tako da klijenti moraju da spale LUNA-u da bi iskovali UST i obrnuto. Sve ove radnje su podstaknute algoritamskim tržišnim modulom platforme, čineći funkcionalni okvir UST-a znatno drugačijim od onog njegovih najbližih stabilnih rivala Tether (UDST) i USD Coin (USDC), od kojih su oba direktno podržana fiat imovinom.

Da bismo bolje ilustrovali rad UST (ili algoritamskih stabilnih kokova uopšte), bilo bi najbolje koristiti jednostavnu ilustraciju. Recimo, na primer, vrednost UST leži na 1,01 USD, a zatim se korisnici podstiču da iskoriste Terra-in svap modul za trgovinu LUNA-om u vrednosti od 1,00 USD za 1 UST, čime im se omogućava da ostvare neto profit od 0,01 USD.

Sada, kada se stolovi okrenu i UST padne na 0,99 dolara, korisnici mreže mogu da urade upravo suprotno, uzrokujući da protokol onemogući nekim korisnicima da mogu da otkupe UST u vrednosti od 1,00 dolara za LUNA u vrednosti od 1,00 dolara. Ovaj nekada hipotetički scenario sada je živa stvarnost, što je rezultiralo ne samo raspadom Terra protokola, već i omalovažavanjem reputacije kripto industrije u očima investitora širom sveta.

Kontrola štete, ali bezuspešno
Čim su LUNA i UST krenuli u slobodan pad ranije ove nedelje, suosnivač protokola Do Kvon objavio je seriju tvitova u kojima je najavio popravne mere za zaustavljanje daljeg krvarenja. Kao preliminarni korak da se suprotstavi razdvajanju UST-a sa dolarom, Kvon je pojačao sagorevanje UST-a, nešto za šta sada znamo u pozadini nije uspelo.

Kvon je tvrdio da bi povećanjem osnovnog fonda sa 50 miliona na 100 miliona specijalnih prava vučenja (SDR) i smanjenjem PoolRecoveriBlock-a sa 36 na 18, kapacitet kovanja protokola potencijalno mogao da se poveća sa 293 miliona dolara na neverovatnih 1,2 triliona dolara.

Jednostavno rečeno, primenom gore pomenutih promena, Terra tim je dobio mogućnost da iz vazduha iskuje četiri puta više UST, proces koji se sada u šali naziva Kvontativnim ublažavanjem. Dajući stručno mišljenje o ovom pitanju, Džek Tao, izvršni direktor razmene kriptovaluta Phemek, rekao je za Cointelegraph da gledajući sada unazad, signali katastrofe koji okružuju UST i LUNA postoje već neko vreme.

Za početak, on veruje da je opšta ideja oko algoritamskih stabilnih kokova sama po sebi prilično slaba jer ovim ponudama nedostaje bilo kakva stvarna sredstva za podršku. Drugo, Fondacija Luna je nedavno napravila veliku buku, pošto je Do Kvon najavio da će kupiti ukupno 10 milijardi dolara u Bitcoin-u (BTC) koji će služiti kao rezerve UST-a. S tim u vezi, Tao je dodao:

„Ove kupovine su dovele do prevelike ponude UST, koja je počela brzo da opada kada je pritisak na prodaju počeo da raste na LUNA, a zatim i na UST. Jednom kada se ova prodaja dogodila, čuvar fondacije Luna je morao da rastereti svoj Bitcoin da bi održao fiksaciju. Ali, refleksni pritisak na prodaju se nastavio i sva uključena imovina počela je snažno da opada.”

Tao je dodao da je Anchor Protocol — platforma za štednju, pozajmljivanje i pozajmljivanje izgrađena na Terra Blockchain-u — koja je obećavala nerealni godišnji procentualni prinos (API) od 20% prinosa na UST, takođe imao veliku ulogu u razvoju . Kada je pritisak na prodaju na UST porastao, izgubio je fiksaciju od 1,00 dolara i počeo nekontrolisano da opada:

„Kada je Binance likvidnost presušila, dva Curve-ova UST fonda su počela da prodaju UST, a nivoi zaduživanja Anchor-a su opali za preko milijardu dolara. Kao rezultat ovoga, širi ekosistem je sada opterećen problemima sa poverenjem, posebno kada su u pitanju stabilni koini.
Terra zvanično odlazi van mreže nakon kolapsa, iako nakratko
Dana 12. maja, validatori koji opslužuju mrežu Terra kolektivno su odlučili da zaustave bilo koju digitalnu aktivnost u vezi sa ekosistemom u pokušaju da ublaže potencijalne napade upravljanja, posebno pošto je LUNA token mreže nedavno pao ispod jednog penija.

Do ovog trenutka, zvanični Tviter nalog Terraform Labs-a otkrio je da su sve mrežne aktivnosti bile zaustavljene na visini bloka od 7.603.700. Pošto je vrednost LUNA-e pala za skoro 100%, portparol kompanije je sugerisao da programeri više nisu sigurni u svoje sposobnosti da spreče hakove treće strane u upravljanju. Međutim, prekid je bio kratkotrajan, a glavni tim Terre otkrio je da će ponovo pokrenuti operacije čim validatori budu bili u mogućnosti da primene zakrpu koja je onemogućila sve dalje delegacije.

Kao posledica pada trgovačkog para LUNA/USDT ispod granice od 0,005 USDT, uklonjen je sa Binance-a. Ovaj potez je usledio nakon uklanjanja LUNA tokena od strane razmene kriptovaluta Huobi samo dan ranije. Pre raspleta gore navedenih događaja, UST je bio treći po veličini stabilcoin po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji, iza samo Tether i USD Coin.

Loš izgled za industriju u celini
Po Taovom mišljenju, cela ova epizoda će imati negativan uticaj na imidž kripto industrije, posebno u očima investitora. Konkretno, on veruje da bi krah mogao da dovede do toga da zakonodavci postanu strožiji oko decentralizovanih stabilnih kokova i da bi čak moglo da dovede do toga da mnoge vlade agresivno istražuju stvaranje sopstvenih centralizovanih stabilnih kokova i digitalnih valuta centralne banke (CBDC), dodajući:

„Situacija LUNA će, nažalost, svima ostaviti loš ukus u ustima, jer je to prouzrokovalo da veliki broj velikih altcoina izgubi ogromnu vrednost. Ali, važniji aspekt ovog razvoja je njegov tajming. Sve se to dogodilo u vreme kada je u istočnoj Evropi besni rat, lanci snabdevanja su ograničeni na globalnom nivou, inflacija i kamatne stope rastu.”
Nedavno: Blockchains su zauvek: DLT čini industriju dijamanata transparentnijom

Uz to, on je priznao da bi u svemu ovome moglo biti malo srebra: događaj može rezultirati opstankom samo najboljih projekata, pri čemu većina skiciranih platformi u velikoj meri gubi interesovanje investitora. „Od sada će biti mnogo više kontrole i investitori će se osećati prijatno birajući da ulažu samo u najveće kriptovalute kao što su Bitcoin, Eter i Solana“, rekao je on.

Stoga će biti zanimljivo videti kako će se ova priča dalje razvijati i kakve posledice ovaj incident ima na razvoj/evoluciju tržišta kriptovaluta u celini, posebno pošto tradicionalni finansijski sistem takođe nastavlja da bude opustošen rastućom količinom nepovoljan finansijski pritisak.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button