bankarstvo

Pojačavanje zvuka: Blockchain projekti imaju za cilj da poremete muzičku industriju

Od dopuštanja obožavaocima suvlasništva muzike svojih omiljenih umetnika do obezbeđivanja fer zarade za muzičare, projekti koriste blockchain da promene muzičku industriju.

Muzika je težak posao. Industrija ima dosta kontroverzi, od monopola do ograničenog potencijala zarade za buduće umetnike. Iako je Veb2 doneo mnoge pozitivne promene, industrija je još uvek daleko. Zbog toga, projekti pokušavaju da iskoriste blokčejn tehnologiju kako bi obezbedili nova rešenja za staro muzičko tržište.

Tokom poslednjih 10 godina, industrija se drastično promenila zbog razvoja interneta i društvenih medija. Umetnici imaju nove medije da dele svoje pesme, a fanovi imaju mnogo novih načina da se angažuju sa svojim omiljenim muzičarima i podrže ih.

Međutim, kao i većina stvari u sferi Veb2, nekolicina odabranih poseduje imovinu u industriji, a velike korporacije profitiraju više od korisnika i umetnika. Dok su još uvek u ranoj fazi, neki blokčejn projekti pokušavaju da pokušaju da promene industriju iznutra.

Pošteno plaćanje muzičarima
Tune.FM, platforma koju pokreće Hedera Hashgraph, tvrdi da može dati muzičarima 90% prihoda od striminga muzike, što je otprilike 10 puta više od zarade od striminga na mejnstrim servisima. Umetnici mogu da zarade digitalne tokene svaki put kada se njihova muzika emituje u okviru platforme.

U saopštenju, Endrju Antar, suosnivač Tune.FM-a, istakao je da su mnogi nezavisni muzičari stradali nakon pandemije COVID-19. „S obzirom na to da ih Spotifi ne plaća pošteno, mnogi su se borili da prežive. Mi smo protivotrov za milione kreativaca koje veliki servisi za strimovanje ne plaćaju pošteno“, rekao je Antar.

Omogućavanje fanovima da suvlasnici pesama
Muzičko tržište Roial koje podržava Andreessen Horovitz nastavlja da dozvoljava obožavaocima da dele vlasništvo nad pesmama svojih omiljenih izvođača putem nezamenljivih tokena. Nakon što je izbacila NFT-ove za istaknutog repera Nasa, platforma je nedavno objavila tokene za američkog DJ-a i tekstopisca Diploa.

U blogu koji je najavljivao odustajanje od Diplo-a, suosnivač Roiala Justin Blau – takođe poznat kao 3lau – napisao je da platforma ima za cilj da „osnaži umetnike da zadrže kontrolu nad svojim radom“, dok istovremeno obezbeđuje gorivo za njihove karijere. Blau takođe veruje da suvlasništvo muzike obožavaoci „uspostavljaju dublju vezu“ i pomažu im da budu nezavisni kada je u pitanju kreativnost.

Omogućavanje muzičke saradnje kroz NFT
Projekat pod nazivom Skuad of Knights omogućava svojim vlasnicima NFT-a da formiraju timove od šest osoba, pri čemu je svakoj osobi dodeljena sopstvena uloga u procesu muzičke produkcije. Za razliku od rada sa tradicionalnim muzičkim izdavačima, platforma omogućava članovima zajednice da poseduju 100% muzike koju proizvode.

Osnivač i nagrađivani producent Ramon Ibanga, takođe poznat kao Illmind, rekao je: „Teško je pronaći ljude za rad. Pronalaženje pravih ljudi za rad je još teže.” On je napomenuo da projekat ima za cilj da okupi producente, inženjere, muzičke umetnike i menadžere, kako u stvarnom svetu tako iu Metaverzumu.

Povezano: Gremi 2022: NFT vruća tema za diskusiju među muzičarima i stručnjacima iz industrije

Pružanje decentralizovanog zvuka metaverzumu
Audius zasnovana na Solaninoj platformi za strimovanje obezbeđuje niz decentralizovanih audio datoteka za Metaverse. Platforma radi sa metaverzima poput Portala da bi svojim korisnicima dala muziku. Zbog svoje decentralizovane prirode, Audius dozvoljava svakome da povuče sadržaj sa platforme i da ga koristi kada pravi sopstvene projekte.

U intervjuu za Cointelegraph, Roneil Rumburg, suosnivač i izvršni direktor Audiusa, rekao je da je platforma „decentralizovano skladište sadržaja sa jasno definisanim pravima tako da programeri trećih strana mogu da izvlače iz kataloga platforme bez ikakvih problema“.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button