bankarstvo

„Dani kovanica uništeni“ nagoveštavaju dno cene BTC-a? 5 stvari koje treba gledati u Bitcoin-u ove nedelje

Veliki i manji hodleri podjednako iskorištavaju priliku da se slože, pokazuju brojke, dok podaci na lancu nagoveštavaju da je najniža vrednost 38.000 dolara.

Bitkoin (BTC) pada u poslednjoj nedelji februara, ali pokazuje znake snage kako se održava ključni nivo podrške.

Posle nekoliko nervoznih dana na makro i kripto tržištima, BTC/USD je ispod 40.000 dolara, ali već postoje znaci da bi povratak mogao biti ono što nedelju počinje u pravom smeru.

Situacija je daleko od lake – zabrinutost zbog inflacije, monetarne politike Sjedinjenih Država i geopolitičkih tenzija su u igri, a sa njima i potencijal da akcije nastave da trpe.

Dalji nagovještaji Federalnih rezervi SAD-a biće kratkoročno vrijedna nekretnina, a očekuje se da će u martu biti objavljeno i isporučeno prvo ključno povećanje kamatnih stopa.

Može li sve to biti oluja u šoljici za bitkoin, koji je, na tehničkoj osnovi, jači nego ikad?

Cointelegraph predstavlja pet faktora koji bi mogli da utiču na kretanje cena u narednim danima dok olujni oblaci ostaju nad globalnom ekonomijom.

Akcije vode sumornu makro nedelju
Glavna priča za trgovce bitkoinima ove nedelje dolazi spolja — ekonomski izgledi posle COVID-a i brige oko odnosa sa Rusijom.

Prvi dolazi u obliku načina na koji će Fed reagovati na rastuću inflaciju i, tačnije, da li će njegova nagoveštena povećanja kamatnih stopa početi u martu kao što se očekivalo.

Ovakva povećanja su loša vest za akcije akcija koje su u procvatu, koje su imale dve godine neobuzdanih dobitaka zahvaljujući ogromnom programu likvidnosti Fed-a da bi se suprotstavio još jednom demonu iz ere COVID-a: blokadama i kontroli ekonomske aktivnosti bez presedana.

S obzirom na to da će „laki novac“ uskoro početi da presušuje, za svakoga bi se moglo očekivati nešto poput provere realnosti.

Što se tiče povećanja stope, previše njih prerano rizikuje recesiju – tema koja se već diskutuje kao potencijalno „neophodno zlo” za druge zemlje – dok bi lagani dodir, naprotiv, mogao da ne smanji najvišu inflaciju u poslednjih 40 godina.

Zajedno sa tim, situacija sa Rusijom i njenim navodnim planovima za Ukrajinu dodatno zabrinjava kapital.

Robe kao što je nafta su, naprotiv, profitirale od straha od otvorenog rata, koje su do sada bile pogrešno postavljene jer diplomatija šepa ove nedelje.

Sveukupno, međutim, kratkoročni pogled predstavlja značajnu neizvesnost, dok ostaje optimizam u pogledu povratka i za rizična sredstva kao što su kriptovalute i tradicionalne akcije do kraja 2022.

Brojevi se, međutim, ne skrivaju.

„Globalne akcije su ove nedelje izgubile još 1,3 biliona dolara u mkt-u zbog povećanog rizika Rusije/Ukrajine i potencijala za kontinuirano povećanje kamatnih stopa Fed-a ove godine“, rezimirao je u nedelju komentator tržišta Holger Zšapic.

„Očekuje se da će ovo poslednje zaustaviti rast i izazvati recesiju do prve polovine 2023. u SAD. Akcije sada vrede 114 biliona dolara, što je 134% globalnog BDP-a.

Trgovanje na Volstritu počinje u utorak ove nedelje zbog državnog praznika u SAD.

Cena BTC-a cilja na CME fjučers jaz
Uz to, bilo je teško za prosečnog trgovca Bitcoinom ovog meseca.

Februar je omogućio samo oko dve nedelje lakih dobitaka, a makro uticaji su stavili tačku na zabavu pretprošle nedelje.

Od tada, BTC/USD je izgubio podršku od 40.000 dolara i zapretio je potpunim povratkom na novo osvojenu zemlju ovog meseca.

U tom slučaju, međutim, 38.000 dolara – nivo koji je ranije naglašen kao neophodan za držanje bikova – ostao je netaknut.

Nedeljno zatvaranje, iako najniže u nekoliko nedelja, praćeno je novim probijanjem indeksa relativne snage (RSI) na četvorosatnom grafikonu, klasičnim signalom koji je prethodio kratkoročnim skokovima cena.

Istina, Bitcoin je tada porastao, držeći oko 39.200 dolara u vreme pisanja.

Iskusni trgovci obično zanemaruju vikende na BTC/USD zbog nedostatka obima koji pogoršava bilo koji potez. Kao takav, pad na 38.000 dolara mogao bi sam po sebi biti nešto kao preuveličavanje tržišnog raspoloženja.

Štaviše, oporavak ima jasne ciljeve – 40.000 dolara kao preokret podrške/otpora, ali i cena zatvaranja CME fjučersa u petak od 39.860 dolara, što je iznad glavnog dela pada koji se dogodio u subotu.

Ko kupuje, a vi prodajete?
Usred neverice da se neki odlučuju da prodaju svoj BTC sada nakon što su izdržali nekoliko meseci pada, podaci pokazuju da veliki igrači osećaju jeftino.

Neki od najvećih Bitcoin novčanika stavljaju svoj novac tamo gde su im usta — i to su činili tokom 2022. godine, pa čak i ranije.

Postoji mnogo primera, sa resursom za praćenje na lancu BitInfoCharts koji pokazuje trend „samo nagore“ za jedan entitet posebno.

Samo u ponedeljak je njegov bilans povećan za 150 BTC, i to nije jedini – drugi su sakupljali novčiće tokom lokalnog minimuma ovog vikenda.

Poslednji vrhunac je u stvari bio krajem januara pre poslednjeg porasta bitkoina na 45.500 dolara.

Kao što je Cointelegraph dalje izvestio tokom vikenda, snabdevanje BTC-om postaje sve nelikvidnije u celini, a taj udeo miruje najmanje godinu dana približava se rekordnom nivou.

Dani novčića uništili su nagoveštaje mogućeg dna
Oni koji traže znake da je 38.000 dolara lokalni sprat zapravo ne moraju tražiti predaleko.

Zahvaljujući analizi podataka na lancu, sada se može videti da su dugoročni investitori u Bitcoin ponovili ponašanje tokom vikenda, što je pratilo dna cena BTC-a u julu 2021. i septembru 2021.

Skup podataka, ovog puta iz CriptoKuant-a, upravlja „danima uništenih novčića“ (CDD) — kumulativnim brojem dana od kada je svaki BTC poslednji put premešten određenog dana.

Tokom vikenda je u pokretu bio značajan broj „starijih“ novčića, čime je „uništio“ najveći broj neaktivnih dana od dna jula 2021. ispod 30.000 dolara.

Što se tiče sirovih brojeva, CDD je bio najveći od jula 2019. — iako je događaj u to vreme pratio lokalni vrh, a ne dno.

„Ekstremni strah“ se vratio
Uz sve faktore koji utiču, nije iznenađenje da učesnici kripto tržišta ne znaju kako da se osećaju u vezi sa izgledima.

Povezano: Top 5 kriptovaluta za gledanje ove nedelje: BTC, LEO, MANA, KLAI, KSTZ

Indeks kripto straha i pohlepe, popularni merač osećanja koji pokušava da kvantifikuje emocije tržišta, se slaže.

Odskačući oko ispod 40.000 dolara, sveukupno raspoloženje je flertovalo sa povratkom u zonu „ekstremnog straha“, da bi ponovo ušlo u nju čak i kada je akcija protočne cene bitkoina zapravo porasla.

Od ponedeljka, Indeks meri 25/100 — „najviše“ moguće očitavanje ekstremnog straha, ali ono koje je preko 50% niže od „neutralnog“ nivoa viđenog pre samo četiri dana.

Strah i pohlepa su ove godine doživeli mnogo dublje nivoe, a definitivan preokret je trebalo da uđe u januaru kada se približio istorijskim minimumima od 9/100.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button