bankarstvo

FBI upozorava na sve veće prevara sa kriptovalutama tokom nedelje zaljubljenih

Samo u 2021., žrtve na teritoriji odeljenja FBI San Franciska izgubile su više od 64 miliona dolara zbog ljubavnih prevara, u poređenju sa nešto više od 35 miliona dolara u 2020.

Federalni istražni biro Sjedinjenih Država (FBI) izdao je upozorenje protiv porasta ljubavnih prevara u oblasti zaliva San Franciska, uz najnoviji trend koji uključuje kriptovalute.

Samo nekoliko dana uoči Dana zaljubljenih, terenska kancelarija FBI-a u San Francisku upozorila je javnost na porast ljubavnih prevara na osnovu pritužbi podnetih FBI-jevom Centru za žalbe na internet kriminal (IC3). Romantična prevara uključuje kreiranje lažnih naloga i ubeđivanje neopreznih investitora – i muškaraca i žena – da prenesu sredstva pod izgovorom da se romantično ponašaju. Prema informacijama koje je podelio FBI:

„Žrtve na teritoriji odeljenja FBI u San Francisku izgubile su više od 64 miliona dolara zbog ljubavnih prevara u poređenju sa nešto više od 35 miliona dolara u 2020.
Samo tokom 2021. godine, obaveštajna i bezbednosna služba prijavila je 742 pritužbe u Severnom okrugu Kalifornije, što je zasenilo 720 i 526 pritužbi podnetih 2020. i 2019. godine.

Štaviše, IC3 je primio više od 23.000 pritužbi u vezi sa prevarama u vezi sa poverenjem i romantikom u 2020. – sa prijavljenim gubicima od više od 600 miliona dolara. Upozorenje FBI je glasilo:

„FBI u San Francisku je uočio rastući trend u kome prevaranti u ljubavnim odnosima ubeđuju pojedince da pošalju novac za investiranje ili trgovinu kriptovalutama.
Tipična ljubavna prevara počinje sa sticanjem poverenja žrtava koje se zatim preusmeravaju na lažne platforme navodeći mogućnosti ulaganja. Dok prevaranti dozvoljavaju investitorima da povuku neke profite od početne trgovine kao način dokazivanja kredibiliteta, žrtve su primorane da ulažu više novca ili kriptovaluta:

„Kada je žrtva ponovo spremna da povuče sredstva, prevaranti stvaraju razloge zašto se to ne može dogoditi. Žrtva je obaveštena da je potrebno platiti dodatne poreze ili naknade, ili minimalno stanje na računu nije ispunjeno da bi se omogućilo povlačenje.
Međutim, prevaranti obično prestaju da reaguju nakon što žrtve odbiju da dodaju još sredstava. FBI preporučuje žrtvama ljubavnih prevara da prijave aktivnosti i kontaktiraju svoje banke.

Neki od saveta koje je FBI preporučio da izbegne prevare u vezi sa ljubavlju uključuju ne prihvatanje saveta o ulaganjima iz čisto onlajn interakcija, neotkrivanje finansijskih informacija, držanje podalje od obećanja o nerealnim profitima i „oprezivanje prema pojedincima koji tvrde da imaju ekskluzivne mogućnosti ulaganja i podstiču vas da deluje brzo.”

Povezano: Upozorenje o prevari! Izvršni direktor Binance upozorava korisnike na masivnu SMS phishing prevaru

Changpeng Zhao, izvršni direktor Binance-a, nedavno je upozorio kripto zajednicu na „masovnu“ SMS phishing prevaru koja cilja Binance klijente.

Kako je izvestio Cointelegraph, prevara uključuje slanje tekstualne poruke korisnicima sa vezom za otkazivanje povlačenja, što korisnike vodi do lažne veb stranice dizajnirane da prikupi njihove akreditive za prijavu. Zhao preporučuje da ručno unesete URL kripto berze kao meru za suzbijanje tekućih prevara.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button