bankarstvo

Ethereum je pao za 13%, više nego Bitcoin nakon što je Fed uplašio kripto tržišta

Ethereumov izvorni token, Ether (ETH), naglo je pao nekoliko sati nakon što su Federalne rezerve Sjedinjenih Država objavile zapisnik sa sastanka u decembru, pokazujući da očekuje brži raspored za povećanje kamatnih stopa u 2022.

Zapisnik je pokazao da se Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) zalaže za podizanje kratkoročnih stopa „pre ili bržim tempom nego što su učesnici ranije očekivali“. Prema CME Grupi, trgovanje na tržištu fjučersa na kamatne stope pokazalo je dvotrećinsku mogućnost prvog povećanja u martu.

Eter se smanjio nakon puštanja minuta, pao je za preko 13,50% na čak 3,300 dolara. Njegov pad odražavao je slične padove na tržištu kriptovaluta, pri čemu je Bitcoin (BTC) pao za nešto više od 9% na skoro 42.100 dolara.

Neosporno je da je ETH/USD vratio više gubitaka svojim investitorima nego BTC/USD nakon objave Fed-a.

Čini se da su trgovci odlučili da odmotaju tokene koji su na vrhu boljeg dugoročnog profita od bitkoina. Na primer, Eterov prinos u poslednjih 12 meseci — čak i nakon pada predvođenog Fed-om — ispao je oko 175%. S druge strane, profit Bitcoina je bio skoro 15,75% u istom periodu.

Slično tome, Eterov glavni rival, Solana (SOL), takođe je zabeležio više gubitaka od bitkoina, pavši za više od 13,75% nakon vesti Fed-a. Bez obzira na to, njegov 12-mesečni profit je iznosio više od 7.500%, što signalizira dalje ekstremne korekcije ako pristrasnost kripto tržišta ostane nagnuta ka medvedima.

ETH/BTC dostiže ključni nivo povratka
Eter je takođe pao u odnosu na bitkoin, prema performansama instrumenta kojima se široko trguje u ETH/BTC u poslednja 24 sata.

Par je pao za nešto više od 5% na 0,077 BTC. Čineći to, takođe je dostigao kritični nivo podrške blizu 0,078 BTC koji je nedavno bio ključan u održavanju etera u odnosu na bitkoin ograničavajući pristrasnost prvog na nižu stranu.

U međuvremenu, činilo se da je podrška od 0,078 BTC donja linija trenda Eterovog opadajućeg trougla. Silazni trouglovi su obrasci nastavka koji obično šalju cenu u pravcu njenog prethodnog trenda nakon perioda konsolidacije.

To povećava potencijal Etera da dugoročno ostane jači od bitkoina, sve dok se probije iznad gornje linije trenda trougla sa ubedljivo većim obimom.

Prerano za strah od FED-a
Zvaničnici Fed-a su mesecima bili pri stavu da je viša inflacija u SAD crpila inspiraciju iz uskih grla u lancu snabdevanja, a predsednik Džerom Pauel je tvrdio da će se to rešiti samo od sebe. Ali na poslednjem sastanku, pokazao je manje uverenja prema takozvanom narativu „inflacija je prolazna”.

To je prvenstveno zato što je američki indeks potrošačkih cena dostigao skoro 40-godišnji maksimum u novembru 2021. godine, dostigavši 6,8% u odnosu na prethodnu godinu. U međuvremenu, osnovne potrošačke cene, koje isključuju kategorije energije i hrane, porasle su na 4,7% u odnosu na godinu ranije; postao je iznad željenog cilja inflacije Fed-a od 2%.

„Verujem da sada postoji stvarni rizik da bi inflacija mogla biti upornija i… rizik od učvršćivanja veće inflacije se povećao“, rekao je Pauel 15. decembra nakon završetka sastanka FOMC-a.

Medison Faler, globalni strateg u JPMorgan Private Bank, rekla je za Blumberg da investitori ne treba da se plaše Fed-a, napominjući da bi njegova tri planirana smanjenja kamatnih stopa u 2022. godini malo doprinela smanjenju potrošačkih cena. Rekla je:

„Rast i inflacija će se usporavati tokom 2022. godine, ali i dalje ostaju iznad nivoa istorijskog trenda. Mislimo da će to zahtevati mnogo manji rizik od korekcije tržišta materijala izazvane Fed-om.”
Kao što je Cointelegraph takođe pokrio, strahovi od stalno veće inflacije, koja, zauzvrat, ima tendenciju da devalvira gotovinu, podstakli su mejnstrim investitore da svoj novac parkiraju u kripto sektoru.

Na primer, Tomas Peterfi, milijarder, osnivač brokerske firme Interactive Brokers Group Inc., priznao je da drži 2%-3% svoje neto imovine u kriptovalutama samo u slučaju da fiat novac „ode dođavola”. Isto tako, osnivač Bridgevater Associatesa Rej Dalio otkrio je prošle godine da njegov investicioni portfolio sadrži Bitcoin.

Izgledi protiv inflacije obećali su da će ponuditi neki predah etru, koji ima tendenciju da prati kretanje cena bitkoina.

U međuvremenu, Šon Farel i Vil Mekivoj, stratezi u Fundstrat Globalu, primetili su da bi investitori trebalo da povećaju svoje investicije u sektoru pametnih ugovora kako bi dobili najviše od sledećeg oporavka tržišta.

„S obzirom na trenutnu makro pozadinu, polugu na tržištu bitkoina i nedavnu robusnost koja se vidi na tržištu altcoina, mislimo da je prikladno imati prekomernu težinu Ethereuma i drugih platformi pametnih ugovora“, rekli su u belešci, dodajući:

„Verovatno se ne bismo kladili na farmu u bliskoj budućnosti na Bitcoin, ali mislimo da postoji prilika za dugotrajnu volatilnost putem strategija derivata.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button