bankarstvo

Da li će Polkadot spasiti decentralizovane finansije od problema skaliranja Ethereuma?

Polkadot pokušava da postigne skalabilnost bez ugrožavanja bezbednosti mreže. Rani znaci sugerišu da bi mogao pobediti Ethereum 2.0 u trci za transakcijske naknade.

Veb3, interoperabilnost i sloj 0 svi su pojmovi koji se bacaju pri opisivanju Polkadota. Ali šta oni znače i kako će uticati na internet i tržište kriptovaluta? Novi izveštaj Cointelegraph Research istražuje kako se Polkadot istovremeno bavi skalabilnošću distribuirane knjige i centralizacijom veba.

Za početak, zamislite svet u kome je Facebook zamenjen decentralizovanom aplikacijom za društvene medije izgrađenom na Polkadotu. To je ono što projekti poput Subsocial -a grade na svojim platformama, što korisnicima omogućava da odrede koje podatke će držati privatnim i deliti. Korisnici mogu profitirati prodajom svojih podataka pohranjenih u blockchainu trećim kompanijama kovanjem tokena Ocean Protocol, OCEAN i njihovom prodajom na decentralizovanoj berzi poput Polkadeka.

Niste zadovoljni što banka naplaćuje naknade za prekoračenje ako stanje na vašem računu padne ispod 0,00 USD? Pa, jedan projekat zasnovan na Polkadotu pod nazivom Acala napravio je onchain automatski raspoređivač koji je sličan decentralizovanoj verziji Stripe-a. Ovo omogućava korisnicima da automatski prenose nagrade za ulog na adresu novčanika, koja se može povezati sa fizičkom kreditnom karticom. To znači da se osobi može platiti pomoć u obezbeđivanju decentralizovanog novca i bankarskog sistema i da se novac koji zaradi može poslati na kreditnu karticu i koristiti za kupovinu kafe u Starbucksu.

Ovaj izveštaj obuhvata:

Kako Polkadot omogućava blokovima različitih struktura da koegzistiraju u interoperabilnom okruženju sa zajedničkom bezbednošću.
Kako sistem aukcija slot -a omogućava projektima da se takmiče za pravo da ostanu povezani sa mrežom.
Kako je ekosistem oko Polkadota doveo do širokog spektra decentralizovanih proizvoda, od društvenih mreža do tržišta računanja u oblaku i predviđanja.

Da li Polkadot isporučuje ono što je Ethereum obećavao?
Ethereum -ov mehanizam konsenzusa primorava sve čvorove da potvrde sve transakcije. Nasuprot tome, blok -lanac Polkadot razbija grupe novih transakcija na mnogo fragmenata i paralelno ih obrađuje. Blokovi koji se priključuju na mrežu mogu imati veoma različita pravila rada, obrade transakcija i mogućnosti, što čitavom sistemu daje mnogo više fleksibilnosti.

Polkadot pokušava postići skalabilnost bez umanjivanja sigurnosti mreže. Ovaj poznati problem poznat kao „blockchain trilema“ razjasnio je sam osnivač Ethereuma, Vitalik Buterin.

Za razliku od Ethereum -ovog pojedinačnog blockchain dizajna, Polkadot ima mnogo različitih blockchaina koji se nazivaju parachains koji se priključuju u jedan glavni blockchain, koji se naziva i relejni lanac ili sloj 0. Slično modelu čvorišta i krakova koji se obično koristi u dizajnu aerodroma, povezujući različite blokove preko centralni relejni lanac uspostavlja način za slanje poruka i transakcija preko više blockchaina bez usporavanja saobraćaja na autoputu za transakcije. Sloj 0 se odnosi na koncept da protokoli sloja 1, kao što su Bitcoin i Ethereum, mogu biti žbice, a Polkadot bi mogao biti središte. Na primer, NFT projekat Bit.Countri je blok-lanac zasnovan na podlozi koji koristi most sa Ethereumom. Ovo omogućava protok imovine između Ethereuma i metaverza izgrađenih na Bit.Countrijevom bloku TEVAI.

Nema pametnih ugovora na Polkadotu
Budući da Polkadotov lanac releja nema pametne ugovore, na blokovima blokova je da se uključe u Polkadot kako bi omogućili pametne ugovore. Na primer, jedan parachain zvan Moonbeam ima potpunu kompatibilnost sa Ethereum ugovorima. Moonbeamovi programeri su stvorili način interakcije sa digitalnim valutama izgrađenim na Polkadotu putem Metamaska, popularnog novčanika za veb pregledače za decentralizovane finansije. To znači da se tokeni izgrađeni na Polkadot’s Substrate -u, koji je alat za razvoj blockchaina, mogu besprekorno slati na Ethereum novčanike i adrese pametnih ugovora.

Sledeći sloj ekosistema Polkadot uključuje projekte koji se grade na blokovima koji su izgrađeni na vrhu lanca releja. Na primer, Ocean Protocol je u procesu primene svojih pametnih ugovora na Moonbeam blockchain. Nadograđujući se na Moonbeam -u, OCEAN token će biti kompatibilan sa Polkadot i Ethereum blockchain aplikacijama.

Obnova Ethereum mreže na Polkadotu
Povećana skalabilnost Polkadota omogućava mnogim projektima da prevaziđu visoke naknade za transakcije Etheruema i mali broj transakcija u sekundi. Slično Ethereum -ovim decentralizovanim projektima za skladištenje podataka, kao što su FileCoin, Sia ili Storj, Crust Netvork gradi slično rešenje na vrhu Polkadota. Za razliku od projekata zasnovanih na Ethereumu, Crust Netvork nije ograničen problemima skalabilnosti Ethereuma. Mnoge aplikacije koje smo zavoleli na Ethereumu se ponovo izgrađuju na mreži Polkadot ili integrišu preko mrežnih prolaza sa lančanom agnostikom.

Čini se da ekosistem Polkadot obiluje projektima koji se kreću od decentralizovanog računarstva u oblaku sa Phala mrežom do novčanika za čuvare koji se međusobno povezuju, poput matematičkog novčanika zasnovanog na pregledaču. Projekat virtuelne privatne mreže zasnovan na hardveru Deeper Netvork već je prodao preko 10.000 fizičkih uređaja na Indiegogo-u, Amazonu i BestBui-u. Deeper-ovo blockchain rešenje koordinira sve uređaje i rutiranje na način koji čuva privatnost, čuva registar uređaja (u obliku infrastrukture javnog ključa) i upravlja podsistemima za ulaganje i reputaciju.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button