bankarstvo

Digitalni evro nudi bolju zaštitu privatnosti od privatnih stabilnih kovanica: zvaničnik ECB

Član izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB), Fabio Panetta, ustvrdio je da digitalni evro nudi superiornu zaštitu privatnosti od privatno izdatih stabilkovaca.

Panetta je kritikovao motiv profita privatnih firmi, ističući da je u njihovom komercijalnom interesu prikupiti mnoštvo podataka o svojim korisnicima.

„Mi nismo poput privatnih kompanija“, rekao je član odbora za Financial Times. „Nemamo komercijalni interes za čuvanje, upravljanje ili unovčavanje podataka korisnika.“

Zvaničnik ECB je takođe potvrdio da je Evropska centralna banka sprovela pilot testiranje „oflajn plaćanja za male iznose, u kojima se podaci ne evidentiraju izvan novčanika platioca i primaoca uplate“.

„Ako se centralna banka uključi u digitalna plaćanja, privatnost će biti bolje zaštićena […] Plaćanje će proći, ali niko u platnom lancu ne bi imao pristup svim informacijama.“

Čini se da su Panettini komentari namijenjeni smirivanju popularnih zabrinutosti u vezi sa načinom na koji će se prikupljati i rukovati podacima kada se koriste digitalne valute koje izdaje centralna banka (CBDC), a najnovije javne konsultacije ECB o CBDC otkrivaju da je privatnost plaćanja najviša briga među više od 8.000 ispitanika.

Javne konsultacije vođene su od oktobra 2020. do januara 2021. godine, takođe otkrivajući sigurnost i panevropski doseg kao popularna sporna pitanja oko digitalnog evra.

Nakon objavljivanja nalaza sa konsultacija u januaru, Panetta je napisala pismo predsedavajućem Odbora za ekonomska i monetarna pitanja (ECON) naglašavajući „zaštitu privatnosti“ kao „ključni prioritet“ koji ide napred „tako da digitalni evro može da pomogne da se održi poverenje u plaćanja u digitalno doba “.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button