bankarstvo

Kripto par kaže sudu da IRS nema pravo da oporezuje novoizvađene kovanice

Par koji ulaže u kripto, tvrdio je da kovanice stečene rudarstvom ili ulozima ne oporezuju se dok se ne prodaju, u žalbi podnetoj saveznom sudu. Supružnici Tennessee traže povraćaj sredstava od Uprave za unutrašnje prihode (IRS) i u utorak, 25. maja, podneli su žalbu američkom okružnom sudu za Srednji okrug Tennesseeja.

Joshua i Jessica Jarrett tvrde da zarada od uloga nije oporeziva transakcija jer predstavlja stvaranje imovine. Uporedili su ovo sa pekarom koji pravi tortu ili autorom koji je napisao roman. Lav360 je izvestio da je sud čuo da je Jarrett iskoristio svoje resurse za stvaranje 8.876 novih jedinica Tezos (KSTZ) tokena u 2019. godini, a on još uvek nije prodao nijednu.

Slučaj se zasniva na pretpostavci da su kripto imovina „stvorena“ i da nisu prodata, pa od njih nije ostvaren prihod ili dobit. U svojoj žalbi, Jarretts su naveli da SAD nastoje da koriste savezni zakon o porezu na dohodak da učine nešto bez presedana, a to je poreska kreativna aktivnost, a ne prihod, dodajući: „Oporezivanje novostvorenih kolača, knjiga ili tokena kao prihoda imalo bi dalekosežne i štetne efekte na poreske obveznike i američku ekonomiju i nije podržano Zakonom o unutrašnjim prihodima, propisima, sudskom praksom ili Ustavom.“

Par je citirao slučaj Vrhovnog suda iz 1920. godine koji je smatrao da prihod mora podrazumevati „dolazak“. Imovina koju je napravio poreski obveznik ne „ulazi“, već se gasi, naveli su. Još jedna presuda iz 1955. godine u kojoj je sud okarakterisao prihode kao „slučajeve nepobitnog pristupa bogatstvu, koji su jasno ostvareni i nad kojima poreski obveznici imaju potpunu dominaciju“, korišćena je za potkrepljivanje zahteva.

Par je prijavio tokene kao „drugi prihod“ u svojim poreskim prijavama što je rezultiralo uplatom IRS-u od 9.407 dolara. Zatražen je povraćaj od 3.293 američkih dolara plaćenog saveznog poreza na dohodak i povećanje poreskih olakšica za 500 dolara kao rezultat smanjenja njihovog prihoda. Advokat para David L. Forst izjavio je da postoji „100 godina poreskog zakona“ kao pravni presedan da novostvorena imovina ne oporezuje.

Početkom marta, Cointelegraph je izvestio da je IRS pojasnio da kripto investitori koji su samo kupili digitalnu imovinu koristeći fiat i nisu prodali tokom 2020. godine ne moraju da prijavljuju pomenute aktivnosti. 20. maja prijavljeno je da je američko Ministarstvo finansija pozvalo berze i čuvare da IRS-u prijave kripto transakcije veće od 10.000 američkih dolara.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button