bankarstvo

Iskorišćen NFT projekat „Meebits“ od 85 miliona dolara; napadač prikupi 700.000 dolara za naplatu

Legendarni programeri NFT-a Larva Labs jutros su bili žrtve eksploatacije, jer je napadač pronašao način za kovanje retkog NFT-a vrednog preko 700 000 američkih dolara iz kolekcije „Meebits“.

Napadač 0kNietzsche jutros je zadirkivao eksploataciju na Tvitteru, rekavši da je predviđao zaradu od $ 300 000 na sat tokom čitavog trajanja napada. Otada je izbrisao Tvitove, rekavši da su izašli kao „glupi“.

Njegov napad je u osnovi bio usredsređen na „premotavanje“ njegovih kovanica na Meebitu sve dok mu ugovor nije dao onu koju je želeo. Meebits ugovor uključuje zipovanu datoteku međuplanetarnog sistema datoteka, koja otkriva karakteristike svakog Meebit-ovog ID-a. ID-ovi preostalih Meebita su javno poznato, ali sve dok se nije proširilo znanje o curenju IPFS-a, njihove karakteristike nisu.

Kao rezultat toga, 0kNietzsche je jednostavno trebalo da napravi spisak poželjnih ID-ova i osmisli ugovor koji je iznova kovao Meebits-e, ali je otkazao transakciju ako nije dobio povoljan ID. Adresa Etherscan-a prikazuje ukupno 345 transakcija, od kojih stotine nisu uspele da se “zavrte” da bi se dobili poželjni Meebits. Čini se da je jedini uspešan spisak za Meebit 16647, „posetilac“ ili vanzemaljac. 16647 je kupio kolekcionarski kit Pranksi za 200 ETH. Po Opensei, sledeći Meebit posetioca sa najnižom cenom je naveden za 300 ETH.

U zakačenom postu u svom Discord-u, Larva Labs je najavila da su u međuvremenu ugasila tržište.

„Privremeno smo pauzirali kovanje i trgovanje zajednicom prema ugovoru Meebits. Ugovor je siguran, svi Meebits-i su sigurni i trgovina funkcioniše sasvim u redu “, delimično se navodi u saopštenju. Iako je planirano da se period kovanja Meebits-a završi u ponedeljak, neki vlasnici CriptoPunka i Authgliphsa (od kojih svaki ima pravo na Meebit pojedinačno) možda još uvek nisu iskoristili svoj.

Kao rezultat, tim Larva Labs planira da „obezbedi obrazac na kojem možete pomoću novčanika da potpišete poruku koja dokazuje vlasništvo nad vašim pankerima / glifovima, a mi ćemo vam kovati Meebits pomoću funkcije„ devMint “,“ omogućavajući korisnicima da nastave kovati tokom vikenda, istovremeno sprečavajući druge da koriste ekploit. Prema vlastitim procenama 0kNietzschea, njegov podvig je mogao biti daleko uspešniji.

Po objavama u Discord-u, s obzirom na dužinu napada pre gašenja tržišta, smatrao je da je „u to vreme trebao dobiti dva meeba“. Takođe je primetio da je njegov ugovor koštao „~ 20 hiljada američkih dolara po satu za gorivo“ i da je morao da kupuje punkere sa neotkupljenim Meebitima kako bi eksploat uspeo, što znači da mu je ukupan potez smanjen zbog povezanih troškova: U sada izbrisanom Tveet-u rekao je da je iz eksploatacije nagradio “50 ETH i 5 floor punkera”. Anonimni izvor rekao je za Cointelegraph da su drugi sakupljači NFT-a bili svesni vektora napada, ali nisu odlučili da ga iskoriste jer su smatrali da bi to bilo „neetično“. Jučerašnji tveetovi pokazuju da su drugi zaista bili svesni curenja IPFS-a i da su identifikovali najređi preostali Meebit, 10761, „seciran“, koji je bio među 0kNietzscheovim ciljevima.

Zajednica trenutno javno raspravlja šta će ovo značiti za cene širom Meebits-a i šireg prostora laboratorije Larva. Mnogi veruju da bi eksploat mogao, paradoksalno, povećati najniže cene projekata zbog „narativa“.

Istorijski značaj može igrati glavnu ulogu u ceni NFT-a. Ranije ove godine, digitalni arheolozi otkrili su „Mooncats“, za koje mnogi misle da su drugi po redu NFT projekat, što dovodi do privremene mahnitosti pri kupovini. Sam 0kNietzsche je zaljubljenik u Mooncats.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button