bankarstvo

Naknade za Ethereum ostaju visoke čak i sa EIP-1559 – kaže drugi analitičar

Diskusija o visokim naknadama mreže Ethereum (ETH) nastavlja se, mnogi gledaju na dolazne predloge za poboljšanje Ethereuma (EIP) i projekte sloja 2 (L2) kao potencijalna rešenja – ali EIP-1559 o kojem se toliko govorilo nije to, rekao je još jedan analitičar.

Iako je usvajanje Ethereuma zabeležilo masovni rast, porastom decentralizovanih finansija (DeFi), stabilnih kovanih novca i nezamenljivih tokena (NFT), naknade su porasle do novih visina početkom 2021. godine, usled zagušenja mreže i naglog rasta cena.

Naknade za transakcije sada čine 50% prihoda od rudara Ethereuma, rekao je Nate Maddrei, istraživač-analitičar u kripto obaveštajnoj kompaniji Coin Metrics, ali struktura naknada će se promeniti uključivanjem EIP-1559 u predstojeći hard fork u Londonu, što se očekuje Jula, donosi automatsko podešavanje naknada i mehanizma sagorevanja tokena.

Ali da li će ovaj EIP “popraviti današnje visoke cene gasa i učiniti Ethereum naknade za transakcije znatno jeftinijim? Kratki odgovor verovatno nije”, navodi analitičar.

Naknade su u osnovi problem skalabilnosti i ostaće visoke sve dok postoji velika konkurencija za prostor blokova. „Ako Ethereum može da obradi samo nekoliko stotina transakcija (u proseku) po bloku, nastaviće da budu visoke naknade sve dok se upotreba [decentralizovane aplikacije] povećava“, rekao je.

Prema njegovim rečima, ono što će EIP-1559 učiniti je da pomogne u poboljšanju korisničkog iskustva, smanjenju odstupanja u naknadama za gorivo i učini naknade predvidljivijim. Umesto cene koju je odredio korisnik, Ethereum transakcije će imati osnovnu naknadu (algoritamski izračunata cena po jedinici gasa); novi mehanizam ciljne veličine bloka sprečavaće blokove da dosledno dostignu maksimalan kapacitet i umesto da se rudarima plaća, osnovna naknada će izgoreti, dok pošiljaoci mogu rudarima dati napojnicu, objasnila je Maddrei.

Rešenja L2 i na kraju Ethereum 2.0 će biti potrebni da bi se dugoročno istinski smanjile naknade za transakcije, rekla je Maddrei. Kao što je objavljeno, Tim Roughgarden, američki računar i profesor računarskih nauka na Univerzitetu Kolumbija, takođe je tvrdio da „nijedan mehanizam za transakcione naknade, EIP-1559 ili nešto drugo, verovatno neće značajno smanjiti prosečne transakcione naknade; problem skalabilnosti, a ne problem dizajna mehanizma. “

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button