bankarstvo

Evo najgorih predviđanja za bitkoin u 2020

Stručnjaci i kripto analitičari vole da objavljuju predviđanja cena za Bitcoin (BTC) bez obzira na to koliko je klasa imovine promenljiva. U 2017. godini bilo je poziva da cena BTC-a dostigne 35.000–50.000 dolara, i naravno, nekoliko hrabrih duša predvidelo je da će cena dostići milion dolara pre nego što ispravi.

Niko neće zaboraviti kako je John McAfee neslavno obećavao da će mu iseći genitalije ako cena BTC-a ne dostigne milion dolara do 2020. godine. Iako su neke od ovih visokih procena zasnovane na osnovama, druge su potpuno neutemeljene. Bez obzira na obrazloženje analitičara, nekolicina njih je toliko udaljena od stvarnosti da su postali memi. Pregledajmo najnečuvenija predviđanja cena Bitcoina za 2020. godinu.

„Pretpostavljanje“ privlači pažnju jer ih niko ne prati Pogađanje buduće cene kripto valuta toliko je ugrađeno u zajednicu da mnogi analitičari ne razmišljaju ni o proceni njihove efikasnosti. Pratiti beskrajni tok predviđanja objavljenih na blogovima, podkastima, Tvitter-u i IouTube-u gotovo je nemoguće. Zamislite teškoću i energiju potrebnu čoveku da bi sledila sva ova nasumična nagađanja.

Da bi dodatno zakomplikovali stvari, neka od ovih predviđanja dolaze od poznatih bashera Bitcoin-a, poput čuvene zlatne bube Petera Schiffa i profesora Njujorške univerzitetske poslovne škole Nouriela Roubinija. Stoga su u nekim slučajevima lični podaci ponekad manje bitni od analitičkih modela koji rade.

Mesec dana pre pada 12. marta, kada je cena Bitcoina opala za 50% na 3.750 dolara, PlanB, tvorac modela zaliha u protoku izjavio je da se Bitcoin neće vratiti ispod 8.200 USD. U to vreme niko nije očekivao da će se indeks akcija Dov Jones suočiti sa svojim najznačajnijim padom od 1987. godine, niti je budući ugovor za naftu VTI pao na negativnih 40 dolara.

Uprkos neobičnoj tvrdnji, PlanB neće biti nominovan za lošija predviđanja za 2020. godinu, jer je retko ko očekivao da će pandemija koronavirusa uticati na tržišta na način koji će prouzrokovati apsolutnu pustoš.

Dalje, poznati grafičar Peter Brandt takođe je napravio istu grešku kada je rekao da BTC nikada neće ponovo posetiti nivo ispod 6.000 američkih dolara u januaru. Kvantni model CriptoVhale-a zahteva $ 24,000 BTC sredinom 2022. godine 02. juna 2020. analitičar Tvitera CriptoVhale otkrio je novi „kvantni“ model koji bi predvideo cenu Bitcoin-a. Prema CriptoVhale-u, model je „efikasno predvideo svaki veliki potez od 2018.“

Stvari nisu mogle da se pogoršaju, jer je model predvideo i dno od 2.000 dolara u 2020. i „pravilan rast od 24.000 dolara“ tek sredinom 2022. godine. Nekako su kvantne čestice, molekuli i atomi koji su trebali da ga učine tačnijim u stvari bile čisto bogohuljenje.

Dve lekcije koje se mogu oduzeti od „kvantnog modela“ su: (1) Imati tonu sledbenika društvenih mreža ne mora nužno prevesti na bolje procene cena, i (2) složeni modeli skloni su istim greškama kao i ljudi. Procena nove klase aktive tokom perioda očajnog popuštanja monetarne politike centralne banke daleko je od lakoće.

Ross Ulbricht predviđa devet meseci pada nakon Crnog četvrtka U aprilu je Ross Ulbricht, osnivač sada ugašenog tržišta Darknet-a Put svile, napisao da bi nestabilnost Bitcoin-a – posebno 12. marta krvna kupka – najverovatnije dovela do tržišta medveda koje bi moglo trajati tri do devet meseci. U to vreme, Bitcoin se kretao oko 7.000 dolara i na njega je očigledno još uvek uticala nedavna korekcija od 50% unutar dana.

Tačno 17 dana nakon te objave na blogu, BTC je skočio preko 30% na 9.000 američkih dolara, čime je u potpunosti poništio Ulbrichtovu analizu. Da bi dalje pokazao koliko je ta analiza bila daleko, Ulbricht je dodao da je trka bikova od 14.000 dolara „vrlo malo verovatna“.

Tokom Ulbricht-ovog takozvanog perioda medveđeg tržišta, cena Bitcoin-a se povećala za više od 300% od decembra 2018. do juna 2019. Pored toga, pozivanje na tako dugotrajnu korekciju nije u skladu sa istorijskim podacima Bitcoin-a, jer i tokom najmračnijeg perioda decembra 2019. cena je ostala više od 100% iznad minimuma iz prethodne godine. Gavin Smith kaže da će Bitcoin zatvoriti 2020. na 7.000 dolara Tokom intervjua sa Forbesom od 27. jula, izvršni direktor Pankore Gavin Smith rekao je da je do kraja godine očekivao cenu Bitcoin od 7.000 USD.

Gavin je dalje dodao da je “kratkotrajno ispiranje ove godine pre nego što se održi pravi miting”. Izvršni direktor Pankore objasnio je da će uprkos tendenciji uvažavanja izazvanoj zaštitom od inflacije, širi uticaj šoka potražnje na ekonomiju potencijalno dovesti BTC niže. Ova procena se dogodila nakon 80 dana konsolidacije cene Bitcoin-a oko 9.500 USD. U to vreme, uprkos porastu od 100% u odnosu na najniže vrednosti iz sredine marta, još uvek je postojala sumnja u sposobnost BTC-a da slomi otpor od 10.000 USD.

Antoni Trenčev poziva na cenu Bitcoin od 50.000 dolara u 2020. godini 3. januara 2020, suosnivač Neko-a Antoni Trenčev izjavio je da bi BTC mogao lako da dostigne 50.000 dolara u 2020. godini.

Pored preterano optimistične procene, čini se da obrazloženje toga ne stoji. Prema Trenčevu, Bitcoin je postao „novo zlato“ i ukazao je na nedostatak korelacije sa tradicionalnim tržištima kao potencijalni katalizator.

Kao što je gore prikazano, zlato se trgovalo u tandemu sa tradicionalnim tržištima veći deo 2020. godine, ali treba napomenuti da ove klase imovine imaju različitu nestabilnost. Dakle, oscilacije u akcijama imaju tendenciju da budu mnogo jače. Ipak, ukupni pravac oba tržišta do novembra bio je veoma sličan.

Ovo kretanje cena stvara nemogući zadatak gde se očekuje da BTC deluje kao „novo zlato“, a istovremeno predstavlja nedostatak korelacije. Ova procena je dvostruko pogrešna jer je propustio svoj cilj na kraju godine sa velikom marginom, a takođe nije uspeo pravilno da proceni korelaciju zlata sa tradicionalnim tržištima.

Sada kada je cena Bitcoin-a udaljena samo 7,4% od 30.000 dolara, biće još zanimljivije videti koja vrsta ekstravagantnih bičjih i medveđih cena se izdaje za 2021. godinu. Ovde izneti stavovi i mišljenja isključivo su autora i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph-a. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Kada donosite odluku, trebalo bi da sprovedete sopstveno istraživanje.

https://www.woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button