Bitcoin

Najbolja trezorska rezerva koju je čovečanstvo ikada imalo

Možete lako izgubiti do 90% svoje fiat štednje samo na inflaciji za 100 godina, ali to se nikada ne bi dogodilo sa Bitcoin-om.

U vreme pisanja ovog članka, oko 3,6% Bitcoina (BTC) je zaključano u dugoročnim posedima od strane institucionalnih investitora. Prema podacima, 13 entiteta sakupilo je blizu 600.000 BTC – oko 2,85% svih Bitcoin-a i vredi približno 6,9 milijardi dolara.

Lista uključuje MicroStrategi na vrhu, sa blizu 38.250 BTC (oko 450 miliona dolara). Drugi na listi je Galaki Digital Holdings sa 16.651 BTC (oko 198 miliona dolara). Treća, sa 4.709 BTC, je platna kompanija Skuare Inc., koju je osnovao direktor Tvittera Jack Dorsei.

Odvojeno, neke kompanije pomažu svojim klijentima da investiraju u BTC. Jedna od takvih kompanija je Graiscale Investments kroz svoje GBTC poverenje, koje drži oko 450.000 BTC. Uz to, količina Bitcoin-a koju kompanije kojima se trguje u javnom prometu drže kao rezervu je mali deo korporativnih riznica širom sveta. Zapravo, stvarni iznos gotovine koja se drži u rezervama iznosi trilione američkih dolara.

Ali uzmite u obzir ovo: Devet kompanija u S&P 500 sedi na blizu 600 milijardi dolara gotovine i kratkoročnih investicija, a ako se samo 5% (ili 30 milijardi USD) od tog iznosa pretvori u Bitcoin, cena bi lako mogla da se poveća pet puta. Naravno, postavlja se pitanje gde smestiti Bitcoin u investicione portfelje kompanija. Najverovatnija kategorija je „alternativna investicija“.

Potreba za uspostavljanjem ravnoteže između tradicionalnih i alternativnih investicija može smanjiti apetit koji tržište može imati za kriptovalutom. Ipak, potencijalna potražnja je i dalje ogromna. Kao što je pomenuto u nedavnom izveštaju kompanije Fideliti, tržište alternativnih investicija poraslo je na 13,4 biliona dolara do kraja 2018. godine, a vrlo malo toga bilo je u Bitcoin-u. Moglo bi biti potrebno konvertovanje samo 5% od toga da bi se video mesec Bitcoin cena.

Neke investicione kompanije odlučile su da stvore potpuno odvojene holding kompanije za Bitcoin i drugu kripto imovinu. Na primer, Stone Ridge je pokrenuo Njujoršku digitalnu investicionu grupu koja danas ima kripto vrednost vrednu preko milijardu dolara. Šta pokreće ovaj pokret? Da bih bolje razumeo ovaj fenomen, nedavno sam razgovarao sa Majklom Sajlorom, osnivačem MicroStrategi-a. Posebno mi je bio zanimljiv njegov izbor od 100 godina kao osnovu na kojoj se može meriti uspeh ili neuspeh rezervne imovine.

Naravno, većina kompanija se osniva sa očekivanjem da će postojati prilično dugo – po mogućnosti vekovima. Čak i za pojedince, još uvek ima smisla pogledati kako bi se investicije mogle promeniti tokom sto godina, jer bi neko mogao steći bogatstvo namenjeno naslednicima ili čak uzroke koji su bliski srcu, poput klimatskih promena.

Kao što je rekao Michael Sailor: „Odličan način za procenu bilo koje investicije je uzimanje 100 miliona dolara i pomeranje napred za sto godina i postavljanje pitanja šta se dešava. Ako sam 1900. godine imao valutu u vrednosti od 100 miliona dolara u bilo kom od najvećih svetskih gradova i krenuo napred 100 godina i stavio novac u najbolju banku u gradu, imam dve vrste rizika; rizici druge ugovorne strane i rizik inflacije. Što se tiče rizika druge ugovorne strane, svaka veća banka u svakom većem gradu širom sveta propala je za 100 godina.

A to je verovatnoća od 90% da izgubite sve. “ Naravno, najočiglednija slabost koju treba uočiti kada se razmatra učinak bilo koje rezervne imovine za 100 godina je inflacija. Od svih vrsta imovine, fiat valuta doživljava najviše inflacije tokom vremena. Na primer, ono što je 5 dolara moglo da se kupi dvadesetih godina 20. veka daleko je više od onoga što može 2020. godine. Prema veb lokaciji koja prikuplja i obrađuje vladine podatke u korist javnosti, američki dolar gubi blizu 2% svoje kupovne moći svake godine godine.

Šta je sa ostalom imovinom? Iako se nekretnina može činiti sjajnom imovinom koja se dugoročno može čuvati kao rezerva, podložna je gubljenju vrednosti zbog stvari poput poreza. No što je još važnije, nekretnine se suočavaju sa rizicima koji proizilaze iz promena propisa ili javnog upravljanja. U rasponu od 100 godina, velika je verovatnoća da će vlada koja poštuje privatno vlasništvo zamenjena vladom koja to ne čini. To se već dogodilo nekoliko puta širom sveta u prošlom veku.

U međuvremenu, akcije se takođe suočavaju sa rizicima zbog lošeg upravljanja i promena propisa. Michael Sailor dao je primer elektroenergetskih i vodovodnih preduzeća, industrija u kojima su visoko unosne kompanije nacionalizovane. Ne možemo sa uverenjem reći da u narednih 100 godina dobavljači internet usluga, na primer, neće biti pretvoreni u javne usluge.

Čak i zlato i drugi plemeniti metali nailaze na probleme kada ih gledate u roku od 100 godina. Iako vremenom cijene, logistika njihovog držanja može biti stresna. Mogli biste da koristite usluge skladištenja nezavisnih proizvođača, poput komercijalnih banaka, ali istorija nas je naučila da se zlato čak i tamo može izgubiti, posebno tokom ratnih ili političkih previranja poput revolucija. To se takođe dogodilo nekoliko puta u prošlom veku. Tokom Drugog svetskog rata, velike mase zlata ukrali su i državni i nedržavni akteri. Slično tome, tokom sovjetske revolucije, dolazeća vlada zaplenila je puno zlata u privatnom vlasništvu. Šta je sa Bitcoin-om? Kao i za sada, Bitcoin nema rizike od druge ugovorne strane.

Drugim rečima, ne moramo da brinemo da će postupci treće strane dovesti do značajnog gubitka vrednosti imovine. Takođe je zaštićen od rizika koji mogu proizaći iz propisa ili ekstremnih promena u vladinoj politici. Nosioci Bitcoin-a će uvek imati potpunu kontrolu nad njima. Kao peer-to-peer mreža, Bitcoin platforma daje imaocima imovine nivo kontrole koji zaobilazi regulaciju ili upotrebu državne sile.

U međuvremenu, gotovo smo sigurni da će njegova vrednost rasti tokom godina, kako se određuje ponuda, a stopa emisije novih jedinica prepolovljava svake četiri godine. Autonomija i rastuća oskudnost Bitcoina najverovatnije će vremenom povećati njegovu vrednost i ne bi iznenadilo za 100 godina da njegova cena bude znatno viša nego danas.

https://woodworkingplansgeek.com/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button